Read More

Academic Calendar UiTM

Untuk rujukan para mahasiswa UiTM yang nak tahu tentang jadual semester...
Read More

Road to Internship !!

Perkembangan bagi pelajar intern 2018 UiTM *PRIVATE GROUP FOR BATCH 30 AC220 sahaja !*
Read More

Result Semester 5

Result bukan penentu kejayaan tetapi keputusan bertulis untuk usaha yang telah dikerah untuk mencapai kejayaan..
Read More

Create Timetable by Lumos

Cara-2 Guna Lumos untuk buat jadual kelas bagi student UiTM...
Read More

Trip to Penang Part II

Hehe baru ada kesempatan masa nak menulis blog. Setelah sekian lama tak munculkan diri sebab laptop tak.......

Sunday, August 26, 2018

FINALLY GRADUATED !



FINALLY GRADUATED !



Hello there πŸ‘‹πŸ» 
So hari ni disebabkan sekarang ni waktu rehat dah dekat office, I nak buat throwback sikitlah masa waktu grad haritu. So nak dijadikan cerita, I grad diploma masa bulan April, 2017. Ye tahu, sekarang dah August, 2018. Punya lama dah πŸ˜‚ So dipendekkan cerita waktu grad haritu Alhamdulillah mampu grad dengan pointer 3.5 above. Walaupun tak dapat ANC, bersyukur dah sebab kalau sape2 pernah follow up blog ni mesti tahu I pernah gagal waktu semester 1 diploma dulu. Nak naik merangkak balik nak tambah cgpa tu memang susah dah. 

Dua tiga minggu sebelum grad tu, umi I jatuh sakit. Sakit yang misteri bukan sakit biasa2 tambah dengan sakit thyroid yang serang saraf. Memang berulang alik dari Kelantan ke Melaka untuk berubat. Oh ya. Kenapa Melaka? My mom orang sana, so kakak2 umi lah yang tolong cari ustaz berubat cara tradisional, disebabkan my abah tak percaya benda2 macam ni dia taknak ambik tahu πŸ˜‚πŸ€¦πŸ»‍♀️ So me and my mom ulang alik dengan bas dari Kelantan ke Melaka for 3 or 4 times in a month. 

So dijadikan cerita, on my graduation day.. I tak sempat nak beramah mesra dengan kawan2 sebab habis je dapat segulung ijazah terus buat clearance hantar jubah.. 😌 sempat jugak pergi booth gambar untuk snap gambar dekat atas.. 😜 Kenapa balik awal? Semua kawan-kawan pelik. Yang rapat je I bagitahu masalah family, sebab my mom tak boleh berdiri lama-lama sebab lutut dia tak kuat. Biasalah kan bila ramai orang dekat kawasan universiti tu, bahang panasnya cuaca lagi, so memang balik awal. Takde kenangan sangat dengan kawan-kawan. 🀧 Tapi Alhamdulillah sebab masih mampu bersama umi abah untuk kenangan bersama. 


Itu jelah kot a little throwback on my graduation day πŸ‘©πŸ»‍πŸŽ“ Now I am pursuing my studies in Bachelor in Accountancy (Hons.) at UiTM Puncak Alam. One more year to graduate. I wish I can finish this degree life with first class 's result. Pray for me guys. That’s all. Thank you for reading 😊 Mind to leave your footsteps in the comment below so that I can visit you back.
Read More

Saturday, July 28, 2018

Semester Break




Assalamualaikum guys. Hahaha. Lama tak bukak blog ni since semester 6 haritu sangat-2 la busy. Sebab 7 subjek teori je untuk semester 6 yang lepas. Mengira tu memang sikit sangat πŸ˜‚ 

Dulu selepas SPM ingatkan nak lari dari subjek teori. Rupanya salah.. hahaha kos akaun memang tak akan lari dari pelbagai teori. Redha jelah. Hahaha sembang pasal semester 6 yang lepas, huish seram pulak bila fikir pasal final exam. Dua paper aku tak boleh jawab. Satu tu memang tak boleh jawab betul weh. Walaupun carry mark aku paling tinggi dalam kelas, tapi final exam haritu hancur. Harapan semoga result subjek AIS655 lulus. Amin.

Semester ni semester break sangatlah sekejap. Kenapa? Sebab starting on 1/8/2018 aku akan start intern dah. Beberapa hari je lagi wehh....!!! 🀀 Debaran semakin terasa πŸ˜«πŸ˜£πŸ˜– Semoga Allah permudahkan urusanku dan rakan-2 seperjuangan. 

Aku mintak firm dekat dengan kampung halaman which is Kelantan. So harapannya semoga dengan menatap wajah ibu bapa ni dapat buat practical training dengan baiklah. Amin. Mesti tertanya2 aku study dekat mana kan? Kalau tak ingat aku sekarang tengah belajar dekat UiTM Puncak Alam Selangor. Semester lepas paling kurang cuti. Cuti waktu raya weh... 😬 Dua bulan duduk situ tak balik. Hahaha aku dulu2 tak sampai sebulan dah chow balik.. tapi disebabkan oleh sem lepas sangatlah takde cuti dengan 7 subjeknya lagi.. so memang stress jugaklah. 

So rasanya sampai sini jelah dulu luahan hati untuk hari ni. Hahhh ‼️ Sebelum tu... ade nampak perbezaan ape2 tak blog aku ni? πŸ˜¬πŸ˜› Dah bertukar wajah lagi. Dulu aku penggemar blogskin. Tapi disebabkan blogskin dah takde.. masih baru berjinak guna blog template biasa ni. 😫 Masih naive lagi πŸ€ͺ Haaa tepuk πŸ‘πŸ» Haha dengan bertemakan konsep simple and tak pernah lari dari warna kegemaran aku iaitu pink maka terhasil lah blog skrang yang simple ni 🀣 

Ok done bebel. Salam sayang buat yang membaca ❤️ Doakan semoga internship aku berjalan dengan baik. Rabu ni dah kena lapor diri. Ada masa kita bersua lagi. Jangan lupa tinggalkan url blog korang diruangan komen. Ada masa terluang aku melawat korang. πŸŒ·πŸ€πŸŒΉ

Read More

Monday, March 05, 2018

Macam mana nak create timetable di LUMOS :)




Ha, ni since kelas pun tak start lagi. Rajinkan diri buat entry pasal macam mana nak create timetable guna lumos. Maaf kalau tak berapa faham. Okay ni saya point out kan step by step dibawah ni ye.


1. Double click Lumos Apps yang ada dalam laptop awak. Kalau belum download, boleh tengok entry ni (SINI) untuk cara-cara download.

2. Bila dah buka applikasi Lumos, click dekat button "Automatic" dekat bahagian atas. 

3. Tekan button "Start" dan "Ok" lepastu dia automatically suruh login ke student portal.





4. Masukkan no kad matrik dan password seperti awak login ke student portal biasa.

5. Click "Sign in"





6. Pilih fakulti apa seperti kod mcam ICRESS punya. Macam saya directly right AC-Fakulti Akaun. Kalau macam UiTM Machang dulu click code MA.





7. Bila dah pilih tekan "OK" dan akan keluar pop-out window "Do you want to create timetable now?" Click je "Yes"





8. Automatically akan listkan waktu kelas untuk setiap subjek.

9. If takde overlap, boleh terus tekan "Create"




10. Tekan "File" and "Save as an image". Done.

❗❗❗ In case ade overlap, awak semua kena pilih kelas yang tak overlap dengan subjek-2 lain. Macam saya tu, semua kelas overlap. Esok baru nak jumpa koordinator jadual sebab jadual macam terabur sangat. Bukan salah kita, tapi salah jadual tu hahaha. Bila jadi macam ni, saya delete dulu subjek tu untuk bagi contoh awak create jadual(macam dlm video). Awak pun boleh tengok kelas apa yang overlap dengan subjek tu.









11. Bawa cursor ke mana-mana code, tekan "Go to Group" pastu akan muncul paparan "Overlapping?". Click situ dan automatik akan listkan kod ape yang overlap.
Itu jelah sedikit sebanyak. Harap2 membantu.



Okay siap. Semoga bermanfaat. Salam 😘

Read More

Jadual Kelas guna LUMOS UiTM






Hari ni ade mood nak berkongsi sedikit tentang aplikasi Lumos UiTM. Aplikasi ni amatlahh famous bagi student-student UiTM. Sebab apa? Sebabnya, kita tak perlu susah-susah nak susun jadual, sebab aplikasi ni dah tolong susunkan untuk kita cantik-cantik lagi. Aku dah guna aplikasi LUMOS ni sejak tahun 2013 lagi since diploma. Mungkin sekarang ramai tak tahu kewujudan aplikasi ni, sebab dah DISONTINUED ! 


Tunggu ! Jangan menggelabah cepat sangat. Dekat sini saya nak share macam mana untuk kita buat aplikasi ni boleh diteruskan penggunaannya. Since aku ada cakap bulan lepas aku ada beli laptop baru kan? So memang benda wajib nak kena install LUMOS ni, bagi memudahkan aku trace jadual. Takyah susah-susah trace secara manual guna ICRESS. Boleh tekan sebelah kalau nak go to ICRESS  (Click SINI). 


Tapi depends pada awak jugaklah, kalau lebih selesa dengan ICRESS susun sendiri, terpulanglah. Bila guna LUMOS ni, awak just masukkan no matrik pelajar sahaja, dan LUMOS akan automatik carikan jadual awak since aplikasi ni memang dah gabung dengan ICRESS tu πŸ˜ŠπŸ˜‰


Steps:

1. Okay, now awak semua download aplikasi tu dulu. DOWNLOAD (CLICK SINI).


2. Dah download, boleh la install and RUN aplikasi tu..





3. Dah install dan run, akan keluar macam dibawah. Boleh la guna LUMOS dah. πŸ’“πŸ˜‰





4. Kalau tak boleh bukak bila dah install tu, boleh tekan sini (DOWNLOAD) Akan keluar paparan seperti dibawah, Tekan DOWNLOAD.





5. Dah DOWNLOAD, dia akan jadi macam dibawah. *Reminder again* Step ni hanya available bila awak dah install (step 3) seperti diatas, tapi tak boleh bukak ye.



6. Double click file tu. Insha Allah boleh bukak. Done. Now awak dah boleh guna LUMOS πŸ˜˜πŸ˜„



πŸ’₯ Pesanan saya, maaf kalau step-step diatas tak menjadi dengan awak semua. Saya dah try untuk laptop baru saya dan laptop adik. Moga dapat membantu korang semua πŸ˜‰πŸ˜Š


πŸ™ŒSiapa nak tahu mcam mana nak guna LUMOS ni, boleh komen dibawah. Saya akan buat entry pasal cara penggunaan LUMOS kalau ada permintaan. Banyak kebaikan guna LUMOS ni. Dia jugak berfungsi sama mcam student portal. Awak boleh register course, check result, check CGPA, atur kelas supaya tak clash( since lumos automatically tunjuk kelas yang clash) dan banyak lagi. Ok sampai disini dulu entry ini.




Read More

Social Profiles

Twitter Twitter Facebook
Google Plus LinkedIn RSS Feed Email

Followers

About me

About Me

Hello there ! Now I am in my 3rd year of Bachelor in Accountancy (Hons.), rarely update the blog for now since I have to undergone my practical training in an Audit Firm. Hope you guys can leave your footstep in the ChatBox below. Easier for me to trace and visit your blog back. Sorry for any inconvenience.

(Updated : 27/7/2018)

Love Letter


πŸ’Ž Macam mana nak letak URL/LINK BLOG anda di CBOX Baru !

My Blog List

Total Pageviews

Copyright © //STORY OF FHCR | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com