Macam mana nak create timetable di LUMOS :)

Ha, ni since kelas pun tak start lagi. Rajinkan diri buat entry pasal macam mana nak create timetable guna lumos. Maaf kalau tak berapa faham. Okay ni saya point out kan step by step dibawah ni ye.


1. Double click Lumos Apps yang ada dalam laptop awak. Kalau belum download, boleh tengok entry ni (SINI) untuk cara-cara download.

2. Bila dah buka applikasi Lumos, click dekat button "Automatic" dekat bahagian atas. 

3. Tekan button "Start" dan "Ok" lepastu dia automatically suruh login ke student portal.





4. Masukkan no kad matrik dan password seperti awak login ke student portal biasa.

5. Click "Sign in"





6. Pilih fakulti apa seperti kod mcam ICRESS punya. Macam saya directly right AC-Fakulti Akaun. Kalau macam UiTM Machang dulu click code MA.





7. Bila dah pilih tekan "OK" dan akan keluar pop-out window "Do you want to create timetable now?" Click je "Yes"





8. Automatically akan listkan waktu kelas untuk setiap subjek.

9. If takde overlap, boleh terus tekan "Create"




10. Tekan "File" and "Save as an image". Done.

❗❗❗ In case ade overlap, awak semua kena pilih kelas yang tak overlap dengan subjek-2 lain. Macam saya tu, semua kelas overlap. Esok baru nak jumpa koordinator jadual sebab jadual macam terabur sangat. Bukan salah kita, tapi salah jadual tu hahaha. Bila jadi macam ni, saya delete dulu subjek tu untuk bagi contoh awak create jadual(macam dlm video). Awak pun boleh tengok kelas apa yang overlap dengan subjek tu.









11. Bawa cursor ke mana-mana code, tekan "Go to Group" pastu akan muncul paparan "Overlapping?". Click situ dan automatik akan listkan kod ape yang overlap.
Itu jelah sedikit sebanyak. Harap2 membantu.



Okay siap. Semoga bermanfaat. Salam 😘