Pemilik Diari



Name : FARAH HAKIMAH BINTI CHE RAZMAN
Age : 21 y/o (2016)
Stay : KELANTAN
Hobby : SURFING INTERNET
Superman : 6 years in the future

Likes
Surfing Internet
Blogwalking
Food
Teletubbies

Dislikes
Anons
Copy-COW , Copy-Milo , Copy-Cat , Copy-Paste
Hackers
Annoying Peoples

 
Do not forget to leave your word and follow me :)   

Cara Letak Online Reader dalam Blogskin :D

Okay,
sekarang saya nak ajar awak letak Online Reader kat dalam Blogskin.
Senang je nih. Jom kawan-2.
1. Pergi ke Dashboard  > Template.
2. Cari code </body>
3. Nak copy tekan Ctrl + C
4. Nak cari code tuh dalam edit HTML anda tekan Ctrl + F. Jumpa kan?
5. Okay, then awak pergi ke SINI !
6. Dah tekan? Okay, dekat situ awak cari Widget. 
    Then akan keluar macam bawah ni.
7. Dah tekan widget, awak tekan "The tab widget"
   Akan keluar macam ni :


8. Yang warna PINK , awak boleh ubah ikut suka awak nak letak macam mana.
9. Then, warna BIRU tuh code setelah awak dah puas hati nak letak macam mana.
10. Copy code yang ada dalam kotak BIRU then paste di ruangan "edit HTML" anda.
       Pastekan code sebelum code </body>
      Macam bawah nih :)


Highlight BIRU tuh code awak yang dalam kotak BIRU tadi.

Highlight ORANGE tuh code </body>

Dah siap. 
PREVIEW dulu sebelum SAVE ! 
Okay, thanks for coming :'D

Cara buat blogskin?

Okay,
hari nih saya nak ajar awak cara buat blogskin.
Okay. Sebenarnya, blogskin ah sikit. 
Tapi, puas hatilah jugak guna blogskin :D
Okay, cukup lah saya membebel sana sini >_<
1. Pergi ke Dashboard awak, then cari template.
2. Then awak tukar lah ke Classic Template. 
3. Tekan "REVERT TO CLASSIC TEMPLATE"
Senang je kan?
Nak cari background blogskin?
Tekan Sini !
Pilih lah yang mana awak suka :D
Contoh yang saya buat.
Awak nampak yang saya kotakkan warna merah? 
Tuh contoh yang saya pilih.
Awak carilah yang mana berkenan.
Then click atas tuh ^^

Dah siap, awak cari blogger main untuk dapatkan kod :)
Kalau awak nak tengok dulu, awak tekan "preview it"
Dah confirm nak ambik?
Tekan blogger main. Then akan keluar code kan?
Awak copy semua code yang ada.
Then awak pegi ke Dashboard > Template > edit HTML
Sebelum paste code yang awak dah copy, awak mesti DELETE semua code yang sedia.
Dah kosongkan ruangan edit HTML tuh, baru paste code yang awak ada ^^
Then siap. Preview dulu, then save !
Thanks for coming.

Cara buat Like Button di Setiap Entry

Okay, 
setelah sekian lama saya tak buat tutorial.
Hari ni nak ajar awak-2 buat Button Like di setiap entry :D
Okay, 
1. Pergi ke Dashboard anda then tekan template.
2. Copy code and cari code 
<$BlogItemBody$>
3. Tekan Ctrl + C untuk copy code.
4. Tekan Ctrl + F secara serentak untuk cari.
5. Jumpa tak ? Kalau dah jumpa, baguslah.
     Contoh yang saya punya dia macam ni.

 
6. Okay, lepas tuh copy code nih lak. 
< iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$>" scrolling="no" frameborder="0" style="height: 62px; width: 100%" allowTransparency="true">
7.Then, dah siap.
Wait !
Nih ada sikt lagi tambahan untuk awak :)
  • Kalau nak buat button like muncul kat bawah post. Buat macam dalam gambar .
  • Kalau nak button like muncul atas post/ bawah tittle post copy code nombor 6 sebelum code <$BlogItemBody$>
Kalau dah ambil, bagi tahu taw ^^
Tak jadi pun inform lah.

LINKIES



Name:
URL:


Izyan   Mimie   Zahirah    Chocoheart   AtinVIP
  DiyanaAmni   Afiqah   Yen   Santi


Freebies : Simple Family Header



 Okay
akibat kebosanan.
Saya buatkan awak header simple berlatarkan 
keluarga.
Kalau dah ambik, bagi tahu di CBOX !
Okay :)
Tekan Ctrl + C untuk copy link url 

http://1.bp.blogspot.com/-sHZmparJZhA/UO6houi-3_I/AAAAAAAAAPE/IYRyvOJQGew/s640/headerfamilyfarahhakimah.hi.png



http://4.bp.blogspot.com/-wvMsS8kXEiU/UO6htNM76oI/AAAAAAAAAPM/tsb81QtGJRU/s320/headerfamilyfarahhakimah.bi.png



http://1.bp.blogspot.com/-G6ILWGnAJG4/UO6htff4UuI/AAAAAAAAAPQ/mxuVPnwctJk/s640/headerfamilyfarahhakimah.or.png



http://3.bp.blogspot.com/-9cEo2WzwrzM/UO6htyNKGAI/AAAAAAAAAPU/MQgQZaKWQDE/s320/headerfamilyfarahhakimah.ku.png



http://3.bp.blogspot.com/-1JsvMi2h32M/UO6h0lH43qI/AAAAAAAAAPk/Y6ZPs8lSxjs/s320/headerfamilyfarahhakimah.pi.png



http://2.bp.blogspot.com/-G7L_HemeDJM/UO6h4EQlQBI/AAAAAAAAAPs/Ns7yD9scHUQ/s640/headerfamilyfarahhakimah.tu.png


http://3.bp.blogspot.com/-7ZglDqzA0to/UO6h4jucgGI/AAAAAAAAAPw/80vY8jbTFGQ/s320/headerfamilyfarahhakimah.pu.png


Thanks for visiting ^^

Do comment if you want :)

Cara Hide Shoutbox / CBox di Blogskin

 Okay, 
hari ni nak ajar awak
HIDE
Shoutbox / Cbox awak macam saya :)
Okay.
Awak just copy code bawah ni :)
Tekan Ctrl + C untuk copy

GANTIKAN LINE NI DGN KOD/CHATBOX/SHOUTMIX ANDA

[close/tutup]
Kod warna merah boleh digantikan dengan yang bawah kalau nak :)



http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_red.png


http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_brown.png


http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_darkyellow.png


http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_green.png


http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_blue.png


http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_purple.png


http://i654.photobucket.com/albums/uu265/Ghariib/Emoticon/shoutbox_pink.png


Okay !

Thanks for visit :)

Do leave your comments ^^

Freebies : Simple header


 Okay,
malam ni nak bagi awak header simple.
Tak cantik pun :)
Nak bagi tahu di CBOX ye.
Okay :)
Nak copy code, tekan
 Ctrl + C 
http://1.bp.blogspot.com/-AFIBLacsNLk/UO2Y4oiJjoI/AAAAAAAAAN0/VPyIUmDuFtI/s640/h.biru.png



http://1.bp.blogspot.com/-Q8yWQY5rTmg/UO2Y4unoTQI/AAAAAAAAAN4/Zv7N6rGOpmA/s640/a.h1.png


http://4.bp.blogspot.com/-E6NRmPPZ0lQ/UO2Y4tEq87I/AAAAAAAAAN8/8A6oRzpX9Ow/s640/h.hjau.png

http://2.bp.blogspot.com/-AO5SqE8bWKU/UO2Y6HXhVxI/AAAAAAAAAOE/SE-GBB6rujM/s640/h.merah.png


http://2.bp.blogspot.com/-2fLuhhAJGLk/UO2Y67J-kZI/AAAAAAAAAOQ/RSre3J4lvBM/s640/h.ungu.png

Itu sahaja untuk malam ni :)
Good night.
Bagi tahu di CBox kalau dah ambik ye !
Thanks for coming :)

Cara Buat Header Bergerak (GIF) Guna Adobe Photoshop CS3


 Bismillahirrahmanirrahim.
Hey you all.
Hahaha.
Memanjang je farah update blog pasal kehidupan harian.
Okay hari ni nak ajar awak-2 cara-2 buat header bergerak.
Ataupun orang biasa panggil gif.
Macam contoh header saya tuh.
Okay.
Saya buat ni pun sebab ada permintaan.

Okay. Kita mulakan ye.

1. Awak bukak adobe photoshop awak ye. * Nak buat header ataupun animation yang lain yang dalam berbentuk gif, biasanya adobe photoshop CS3 dan keatas sahaja. Ataupun yang paling mudah photoscape.

2. Dah bukak adobe, awak tick Window then cari Animation. Lepas tick animation, akan keluar satu kotak animation kan? Macam gambar kat bawah.




3. Selepas tuh, awak click File > Scripts > Load Files Into Stacks macam gambar bawah.



3. Dah click Load Files into Stack, akan keluar macam kat bawah nih.



4. Then awak terus click Browse untuk pilih gambar header yang awak-2 nak untuk dijadikan header bergerak. Contoh macam saya buat kat bawah.



5. Yang macam gambar di atas, saya ambil gambar header yang saya telah saya edit sendiri. Kalau awak-awak nak senangkan pemilihan gambar, awak letakkan gambar-gambar yang awak nak buatkan header bergerak dalam satu FOLDER lain ye. Sebab kalau awak tekan melalui SHIFT sekalipun. dia susah untuk dipilih. Macam saya buat, saya sudah letakkan gambar-2 yang saya nak buat header tuh dekat-2 macam kat atas. 

6. Apa? Awak-2 tak ada header transparent ? Awak-2 nak buat header transparent? Tekan SINI :)

7. Dah ada header untuk dijadikan animasi ? Jom sambung. Lepas dah siap pilih gambar apa untuk dijadikan header, awak tekan OK macam dalam gambar kat atas tuh ye.

8. Dah tekan OK macam tuh, akan keluar gambar macam kat bawah ni.



9. Dah keluar macam tuh, awak cuma perlu tekan OK sekali lagi :)

10. Tunggu sehingga betul-betul dia loading gambar-gambar yang awak pilih ye.

11. Lepas dah loading, akan keluar macam gambar dibawah.



12. Tengok gambar dekat no 1, gambar-gambar yang saya pilih tadi cuma ada dalam satu file je dan gambar tadi bertindih. Dan cuba awak tengok no 2 dekat dalam kotak animation pula, juga cuma ada satu file je. 

13. So, awak jangan bimbang, awak cuma perlu click dekat tempat yang macam no 3 yang saya tunjukkan dalam gambar di atas, dan awak click " Make File From Layers".

14. Dah click? Okay, bila dah click, akan keluar macam bawah ni kan ?



15. Cuba tengok gambar no 1 kat atas. Cuma ada satu gambar dan sudah tak bertindih. Dan cuba juga tengok gambar no 2 dalam kotak animation sudah ada dua gambar. 

16. Okay. Dekat anak panah yang saya tunjukkan tu, awak-2 boleh ubah masa yang awak nak untuk gambar-2 awak tuh bergerak seterusnya menjadi header bergerak.

17. Okay, dah siap.

18. Cuba pula tengok gambar bawah.



19. Header yang saya punya tu, saya setkan kepada 2.0 saat. Then awak cuma perlu click Save. Click Save for Web & Devices ye, sebab tak nak bagi gambar awak pecah-pecah dan kabur :)

20. Macam contoh saya punya kat bawah nih jangan lupa setkan kepada GIF



21. Okay siap disave. ^^ 

22. Nak cari URL header tuh, awak boleh ambil dengan uploadkan gambar tuh dalam new post dan jangan lupa thick " Original Size " . Dah siap, then tukarlah header yang awak buat tuh di blog awak ^^

23. PREVIEW dulu baru save ye !

TUTOR TAMBAHAN UNTUK PENGGUNA BLOGSKIN ! ! !

1. Nak jadikan header awak berpusing dan terus hilang macam saya punya ?

i. Awak pergi DASHBOARD > TEMPLATE
ii. Cari kod .header {

iii. Tekan Ctrl + F untuk cari dan Ctrl + C untuk copy.
iv. Dah jumpa ? Then awak copy code bawah ni dibawah code yang saya suruh awak cari tadi.
}
.header:hover {
-webkit-transition-duration: 1s;
-moz-transform: rotate(360deg);
-webkit-transform: rotate(360deg);
-webkit-transition: 1.0s;   opacity: 0.0;
v. Macam gambar di bawah nih. 

vi. Dah siap. PREVIEW dahulu baru save ye.. Hehehe. Thanks for coming :)

- Waalaikummussalam -

Cara Buat Transparent Hader guna Adobe Photoshop

 Okay,
hari ni nak ajar buat header transparent macam saya?
Saya pun baru belajar jugak sebenarnya.
Lupa daa tengok tutorial sape tadi -,.-'
Okay now kita start.
1. Bukak photoshop awak :) * Saya pun tak tahu photoshop saya nih adobe photoshop apa -,.-'
2. Okay ! First awak tekan File then tekan New.

3. Bila tekan New akan keluar macam kat bawah. Dah keluar tuh, buat size header awak.
    Nak buat macam saya punya pun takpe. 
    
4. Setkan width : 960 pixels
               Height : 280 pixels
               Mood : RGB Colour  * Wajib !
               Transparents pun wajib !




5. Dah siap sampai situ, pilih gambar yang awak-2 nak letak. Contoh gambar saya  buat macam nih.




6. Untuk buat gambar ni timbul, awak tekan button yang saya tunjuk then pilih " Magnetic Lasso"




7.  Dah siap ikut gambar tuh ? Okay, sekarang awak  click button yang saya tunjuk tuh. Dah lepas tuh, click atas gambar dan tekan Ctrl + C untuk copy.


8. Then awak pergi ke header awak yang transparent tadi. Tekan Ctrl + V untuk paste gambar tadi. Letak ikut kesesuaian yang awak nak. Tengok contoh kat atas :)




9. Tekan button "T" dalam gambar kat atas untuk tulis apa-2 yang awak nak tulis :)

10. Dah siap? Okay sekarang awak tekan button "File" dan save !



11. Save kan "Save for Web" okay ! Sebab takut gambar awak jadi pecah kalau save guna " Save As"

12. Dah siap !


13. Akhir sekali, tekan PNG-24 untuk Save. Dekat bawah tuh, awak boleh pilih awak nak save guna apa :) Google Chrome is my choice !
14. Dah siap ! Then upload dalam blog awak untuk ambil url image. Saya dah tak tahu nak ambil link url macam mana lagi, sebab tutorial yang saya tengok tak bagi tahu pun  :)
Click Sini untuk Header yang saya Buat !
Header Simple :)