TUTORIAL : TRANSPARENT HEADER USING PICSART BY MOBILE PHONE

Okay malam ni saya nak ajar awak semua buat header transparent guna Picsart by using mobile phone. Hehe saja je tadi godek-godek try edit guna picsart since malas nak guna adobe. Adobe is too leceh la kan bagi orang yang malas macam saya ni. Okay tanpa membebel banyak jom kita start.
Firstly awak semua kenalah download application PicsArt samada dari Google Playstore ataupun AppStore. 

Bila dah download PicsArt tu, awak boleh buka dan akan keluar macam dibawah.


Bila dah keluar macam ni, tekan simbol "+" yang warna oren tu.


Next, dia akan keluar macam gambar diatas ni ^. 
Bila dah keluar macam tu, awak boleh tekan "Blank"


Bila dah tekan "Blank" tadi akan keluar macam ni.
Saya pilih ukuran FB Cover since ukuran header untuk blog lebih kurang sama macam ukuran FB cover. Tekan OK.


Bila dah tekan FB Cover dan OK, pilih gambar hujung bawah di kanan yang gambar kertas berlapis-lapis tu. Dan akan keluar macam diatas. 
Bila dah keluar macam di atas, tekan yang gambar berwarna putih dan tekan button delete. 


Dah tekan delete, so akan tinggal macam ni.


Tekan "Done" dan pilih edit image.


Bila dah tekan edit image, akan keluar macam ni. 
Since dia transparent, so kita borderkan dia untuk senangkan kerja mengedit.
Click button "Border".


Bila dah click button "Border", saya pilih ukuran diatas. 
Since border tu hanya untuk penanda sahaja.
Dah siap ukuran, tekan button "right./" kat atas.



Lepastu now awak tekan button "+" disebelah kanan bawah.
Click "Photo" untuk masukkan gambar yang dikehendaki.


Bila dah pilih gambar, saya ambil gambar yang background tak transparent.
Jangan risau, awak boleh erase background tu.
Tekan pada button yang macam pen tu yang disebelah button tong sampah.


Bila dah tekan button tu, akan keluar macam ni.
Sekarang pilih button eraser.


Erase apa yang patut.


 Bila dah siap, tekan button right.

Sekarang sesuaikan size gambar mengikut header.

Sekarang sesuaikan size gambar mengikut header.


Bila dah siap letak gambar, now kita kena crop balik border yang dah dibuat.
Tekan pada button "Tools" dan pilih "Crop".


Crop macam ni. Dah siap click "right" button.


Sekarang save gambar tadi.
Tekan pada simbol save yang anak panah kebawah tu untuk kekalkan dia pada format transparent (png)
Jangan tekan simbol save yang anak panah ke atas.


Akhir sekali, dah siap !



Okay, mesti korang tertanya-tanya aku guna apps apa untuk edit fonts. Aku guna apps PHONTO. Boleh download dari Google Playstore dan AppStore masing-masing.



Now open applikasi Phonto masing-masing.


Akan keluar macam ni bila dah bukak application tersebut.
Sekarang tekan pada simbol yang "camera" tu.


Bila dah tekan simbol tu, akan keluar paparan macam diatas.
Pilih "Photo Album" dan cari gamar yang dah disave dari PicsArt tadi.


Bila dah pilih gambar tadi, akan keluar macam ni. Click pada button "DONE"
Takyah guna filter pun sebab kita bukan nak guna filter tu. Hehehe. Tapi kalau awak-awak nak guna apa salahnya.


Bila dah click button "Done" akan keluar gambar yang kita dah edit di PicsArt tadi.


Lepastu, awak-awak click pada gambar dan akan keluar simbol "Add Text"
Now sekarang boleh la edit mengikut kreativiti masing-masing.


Ni contoh  saya buat. Bila dah siap, awak boleh tekan button simbol anak panah keatas yang disebelah bawah dibahagian kanan tu.

Click save image as PNG untuk kekalkan format transparent.


Sekarang dah siap !

Okay.

Itu sahajalah untuk malam ni.
Selamat mencuba. Hope this tutorial will help you :)

First Try to make Cekodok Pisang





Hey guys.

Tiba-tiba petang tadi tekak rasa teringin nak makan cekodok pisang. Lepastu suruh laa my mom tolong buatkan. Tapi dia taknak. Hahaha, So, aku pun buat-buat pandai la pi buat sorang-sorang. Alang-alang pisang ada sikit tu aku pun buat le. 

Resepi aku bantai jelah search Mr.Google. Tapi bukan ikut 100% pun. Hehehe. Nampak tak gambar kat atas tu? Mengancam tak? First time buat, tapi sangat sedap. Habis licin tak sampai 10 minit. Hehehe

So ini resepi yang aku guna.

Bahan-bahan :
  1. Pisang ( 4 )
  2. 1 cawan tepung gandum.
  3. 1 sudu besar gula / secukup rasa. (Depends sama ada nak manis atau tak)
  4.  Secubit garam / secukup rasa.

Cara-cara penyediaan :
  1.  Lenyekkan pisang sehingga tidak berketul.
  2. Gaulkan tepung gandum mengikut kesesuaian (JANGAN LETAK SATU CAWAN SEKALIGUS), tengok sehingga dapat kepekatan yang diinginkan. Gaul sehingga sebati. *Macam aku, aku suka lembik, sebab rasa pisang tu lagi banyak berbanding rasa tepung gandum.
  3. Masukkan gula dan garam dan gaul sehingga sebati.
  4. Panaskan minyak. 
  5. Jemputkan acuan kedalam kuali mengikut saiz yang diinginkan. 
  6. Tunggu sehingga cekodok berwarna keperang-perangan macam dalam gambar.
  7. Cekodok pisang siap dihidang untuk dimakan.


Okay, kat bawah ni video yang aku buat sambil-sambil buat cekodok pisang petang tadi. Do enjoy :)




First Post Using Mobile Phone 💃🏻

Screenshots after the writing 💃🏻 

It is weird when you are typing long sentences by using the mobile phone.
First time in my life writing an entry rigth now using the mobile phone. It is fun exactly. Hahaha. Oh english, please be nice. 

Okay. First of all I think about a year or two years I've been ignoring my blogs. If all of you still remeber, I've been using blogskin for couples of years right? Hmm maybe from 2013 if I don't mistakes. Hahaha. And now my mood have totally changed. I no longer interested to use blogskin and have decided to use the blog templates design. Yah. For 2 days I've been busy editing my blogs as simple as I can. Find many designs that can suit me well. 

Finally I found this design. It is really simple right? Hahaha. Actually I totally forgot how to use the blog template design since I used to use the blogskin for a very long time. 

I totally forgot many things, such as where to put the header, where to edit the widgets, how to put "about me", "freebies" and "tutorials" sections and too many other things. I also forgot how to edit the header, and I have to go and find my tutorials things in preparing them. Alhamdulillah, the tutorials still there. Lol.

Finally, I've finished them so far as you all can see. Not a stylish, girlish, beautiful or elegance blog., but its already suits me enough so far and feeling so proud of myself. Lol. Although it is very simple, but I manage to do it by myself as a person that do not doing a coding or programming learning, I am very statisfied with my work. Wakakakaka. Erghhh english. Please ignore them 😭😪😢

Okay, I think that's all for tonight.

END OF DIPLOMA IN ACCOUNTANCY




Yes ! I already unofficially graduated in DIA ! 

First of all I want to apologize for my English writing, since I have to make many practices to be fluent in English, so I have decided to post my entry in English from now on.

Finally I unofficially graduated ( since i still do not know the latest result for my final exam ) in diploma in accountancy for 3 years. Although I have to extend one more semester late from my other friends with the same batch, I am thankful for everything that He planned for me. Biar lambat asalkan selamat. Hahaha. We learnt from the past mistakes. 

I finished my last paper on 17/4/2016, which means almost one month I already home doing nothing. Yes, I know I should go and find any jobs to get any experiences before I start my degree soon. But, my parents wouldn't allow me to do so. Since I am their "only daughter". Many things have many rules and make me feel too lazy to find a part time job while waiting for my degree entrance in September if I don't mistake. 

The final exam's result for the previous semester will be on 12th May 2016. I am feeling very nervous waiting for it. Since I didn't perform well when I am answering the questions previously. Oh My Allah, what's happening to me ! The previous semester was a disaster. I play so hard. Don't give 100% attention to my studies. Hahahaha. Too many distractions. Too many assignments that have to be done in the study weeks. Too many holidays., I think almost every weekend I went home. Hahaha. Anak mak. 

Hmm. I think that's all for tonight. My English is too bad. I am sorry. I am still in the learning phase to improve them. Good night