Sunday, May 08, 2016

First Try to make Cekodok Pisang





Hey guys.

Tiba-tiba petang tadi tekak rasa teringin nak makan cekodok pisang. Lepastu suruh laa my mom tolong buatkan. Tapi dia taknak. Hahaha, So, aku pun buat-buat pandai la pi buat sorang-sorang. Alang-alang pisang ada sikit tu aku pun buat le. 

Resepi aku bantai jelah search Mr.Google. Tapi bukan ikut 100% pun. Hehehe. Nampak tak gambar kat atas tu? Mengancam tak? First time buat, tapi sangat sedap. Habis licin tak sampai 10 minit. Hehehe

So ini resepi yang aku guna.

Bahan-bahan :
  1. Pisang ( 4 )
  2. 1 cawan tepung gandum.
  3. 1 sudu besar gula / secukup rasa. (Depends sama ada nak manis atau tak)
  4.  Secubit garam / secukup rasa.

Cara-cara penyediaan :
  1.  Lenyekkan pisang sehingga tidak berketul.
  2. Gaulkan tepung gandum mengikut kesesuaian (JANGAN LETAK SATU CAWAN SEKALIGUS), tengok sehingga dapat kepekatan yang diinginkan. Gaul sehingga sebati. *Macam aku, aku suka lembik, sebab rasa pisang tu lagi banyak berbanding rasa tepung gandum.
  3. Masukkan gula dan garam dan gaul sehingga sebati.
  4. Panaskan minyak. 
  5. Jemputkan acuan kedalam kuali mengikut saiz yang diinginkan. 
  6. Tunggu sehingga cekodok berwarna keperang-perangan macam dalam gambar.
  7. Cekodok pisang siap dihidang untuk dimakan.


Okay, kat bawah ni video yang aku buat sambil-sambil buat cekodok pisang petang tadi. Do enjoy :)




0 orang nak tahu pasal chumell ^^.:

Post a Comment

Social Profiles

Twitter Twitter Facebook
Google Plus LinkedIn RSS Feed Email

Followers

About me

About Me

Hello there ! Now I am in my 3rd year of Bachelor in Accountancy (Hons.), rarely update the blog for now since I have to undergone my practical training in an Audit Firm. Hope you guys can leave your footstep in the ChatBox below. Easier for me to trace and visit your blog back. Sorry for any inconvenience.

(Updated : 27/7/2018)

Love Letter


💎 Macam mana nak letak URL/LINK BLOG anda di CBOX Baru !

My Blog List

Total Pageviews

Copyright © //STORY OF FHCR | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com